Hålogaland Teater

Hålogaland Teater, regionteater for Troms og Finnmark, ble opprettet i Tromsø i 1971 som allmøtestyrt teater. Vi har nå registrert hele repertoararkivet til HT i Scenewebdatabasen. Du får dermed en fullstendig oversikt over alle produksjoner som har vært satt opp av og på Hålogaland Teater gjennom tidene, fra den første produksjonen ”Tolvskillingsoperaen”  i 1971 til og med de som er spilt i de siste månedene. Det er knyttet mange fine bilder til alle produksjonene og noen har plakat og program registrert også.

b7d61fbfeda618c0148559ff6227a904Fotografi fra Hålogaland Teaters produksjon ”Tolvskillingsoperaen» (1971) Foto:Ukjent  ©Hålogaland Teater

Hålogaland Teater var det første regionteater i Norge hvor forestillingene ble spilt på nordnorsk dialekt. Første forestilling som ble satt opp på Hålogaland Teater var  ”Tolvskillingsoperaen” av Bertolt Brecht med musikk av Kurt Weill i regi av Pål Løkkeberg. Produksjonen ble godt mottatt av publikum og presse, men bare en gang siden (i 1996) har de satt opp Brechts stykke igjen.

200a2c6f3cbcbbe92908712c2fafa690Fotografi fra Hålogaland Teaters produksjon «Agentene» Foto:Ukjent ©Hålogaland Teater

Teatret ble ofte debattert i media fordi det var det første teateret som var allmøtestyrt og fordi de fremførte stykker med politisk innhold. Teateret hadde allmøtestyrt ledelse inntil Bernhard Ramstad ble tilsatt som første teatersjef høsten 1986. Dagens teatersjef er Inger Buresund. På sceneweb kan du se en oversikt over alle tidligere teatersjefer ved HT.

Hålogaland Teater fikk sitt eget teaterhus på strandkanten til Tromsøsundet i 2005. Det består av Scene Vest (som er den største scenen med 330 sitteplasser), Scene Øst (116 sitteplasser),   Teaterkaféen (100 sitteplasser) og Prøvesalen (ca.50 sitteplasser). Hålogaland Teater spiller også sine forestillinger på turné i Troms og Finnmark og har 15 faste spillesteder i de to fylkene. De første 8 årene spilte Hålogaland Teater i hele Nord Norge, men fra 1979 da Nordland Teater ble opprettet, begynte Hålogaland Teater å spille kun i Troms og Finnmark.

f96b56efec4d37e79fb7eb4fe0c9725eFotografi fra Hålogaland Teaters produksjon «Det e her æ høre tel» Foto:Ukjent ©Hålogaland Teater

Et av teatrets hovedmål er å spille teater på nordnorsk dialekt.  Første nordnorske stykke var ”Agentene” av Magnar Mikkelsen og ble urfremført i Vadsø i 1972. Et stort gjennombrudd kom i 1973 med stykket  ”Det e her æ høre tel” av Klaus Hagerup som også ble spilt inn for NRK Fjernsynsteatret. I dag regnes dette stykket som et symbol for kulturbevegelsen i landsdelen.

Hålogaland Teater har også i alle år hatt som mål å være et folketeater som angår alle og spille teater som tar opp aktuelle problemstillinger i den nordnorske samtiden. I perioden 2017-2020 er et av målene å fokusere på ressursforvaltning og forflytning, dette arbeidet består av to prosjekter ”The Seed” og ”Transit”. for eksempel produksjonen ”Vinduer” (2017) av Veronica Salinas handler om forflytning og er knyttet til denne tematiske fokuseringen.

Webbanner_Vinduer_NYFotografi fra Hålogaland Teaters produksjon «Vinduer» Foto:Ukjent © Hålogaland Teater

Du kan finne hele repertoaret til HT her.  Produksjonene ligger i omvendt kronologisk rekkefølge.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s