TRØNDELAG TEATER

Sceneweb fikk våren 2014 tilskudd fra Arild og Emilie Bachkes Fond, Torstein Erbos Gavefond og Sør-Trøndelag Fylkeskommune til å importere Trøndelag Teater sin repertoardatabase til Scenewebdatabasen.

 

Trøndelag_Teater

 

Trøndelag Teater eksisterer i dag i et av de eldste bevarte teaterhusene i Norge. Dets historie kan trekkes tilbake til 1861 da Det Norske Theater i Trondhjem åpnet (1861 -1865).   Etter det ble det gjort mange forsøk på å opprette en varig  teaterinstitusjon i Trondheim. Foruten perioden med Trondhjems Nationale Scene (1911-1927), så var det ikke før i 1936, med Henry Gleditsch i spissen, at Trondheim fikk et fast teater – Trøndelag Teater ble opprettet. Siden denne gang har teateret vært en stor kunstprodusent i Trondheim og i regionen. Teatrets historie har til tider vært dramatisk og er sentral i norsk teaterhistorie.

 

Trøndelag_Teater (1)

 

Trøndelag Teater har ikke selv en allment tilgjengelig database som formidler teatrets repertoarhistorie, repertoardatabasen til teatret blir i dag brukt internt. Av denne grunn er det ekstra stas at vi nå har importert databasen til Scenewebdatabasen. Dette betyr at teatrets repertoarhistorie er tilgjengelig for alle og dets historie blir satt i sammenheng med resten av det norske teaterlandskapet.

Her finner du Trøndelag Teater på Sceneweb.

I forbindelse med importen har vi produsert 3 artikler om Trøndelag Teaters historie under krigen:

Den kortvarige lykken
Motstandsmannen
Gleditsch heiser ikke flagg for nazistene

Også lysmesteren Oscar Ottesen har fått sin egen artikkel. Navnet Oscar Ottesen dukker opp ved Trøndelag Teatrets første produksjon Kvinnene på Niskavuori i instruksjon av Henry Gleditsch i 1937. Ottesen er etter dette registret ved de fleste av teatrets produksjoner, helt frem til det som trolig er hans siste forestilling som lysmester; Sommer i Tydal i regi av Henny Mürer i 1972.
Les artikkelen her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s