VIDEREFØRING AV SAMARBEIDET MED NASJONALBIBLIOTEKET

9. desember ble representanter fra Nasjonalbiblioteket og Sceneweb enige om å videreføre samarbeidet vi startet opp i 2013.

I grove trekk er vi to parter med forskjellige styrker som vi, gjennom dette samarbeidet, ønsker å utnytte til alles beste:  Nasjonalbiblioteket har lokaler og utstyr for digitalisering og bevaring av fysisk materiale. Sceneweb har god kontakt med scenekunstbransjen og en objektbasert database hvor digitalt materiale kan settes i sammenheng med produksjoner, kunstnere, organisasjoner o.l. 

Vi vil nå samle inn, bevare, digitalisere og tilgjengeliggjøre plakater og programmer fra alle institusjoner (private og offentlige) og frie grupper som vi har oversikt over. Til sammen og til slutt vil dette føre til at vi har en stor kulturell skatt samlet fysisk i magasinet hos Nasjonalbiblioteket og digitalt i Scenewebdatabasen. At alt tilgjengeliggjøres på internett gjør skatten enda større for publikum og andre brukere av arkiv- og informasjonsmateriale om profesjonell  scenekunst i Norge.

Møte med likesinnede fagfolk
I møte med de ansvarlige for teatersamlingen og digitaliseringsavdelingene på Nasjonalbiblioteket har vi møtt entusiasme for både scenekunstmaterialet og arbeidet vi gjør med Sceneweb.

Det er sjelden vi møter fagfolk med en forkjærlighet for bevarings-, arkiv- og digitaliseringsarbeid. Så dette samarbeidet har vært kjærkomment. Det er også særs betryggende at det fysiske materialet tas godt vare på og at digitaliseringen gjennomføres på en profesjonell måte.

trost i taklampa 1952

 

Pilot i 2013
Da vi startet opp arbeidet med Sceneweb vinteren 2008 tok vi raskt kontakt med Nasjonalbiblioteket. Vi tenkte at dette var den mest naturlige samarbeidspartneren for dette digitaliserings- og arkivprosjektet. Vi ble møtt med positivitet og holdt jevnlig kontakt i årene som fulgte. Vinteren 2013 ble avgjørelsen om å starte et samarbeid tatt.

Samarbeidet ble startet opp i form av en pilot. 12 institusjoner og 13 frie grupper ble kontaktet angående innlevering, digitalisering og tilgjengeliggjøring av deres programmer og plakater.

Innleveringen skulle skje på grunnlag av loven om pliktavlevering (se under). Nasjonalbiblioteket skulle digitalisere materiale, dele den digitale filen med Sceneweb, og vi ønsket begge å publisere det digitaliserte materialet på henholdsvis nb.no og sceneweb.no. De institusjonene og gruppene som ønsket å være med på dette arbeidet inngikk videre en samtykkeerklæring med oss og Nasjonalbiblioteket.

Tilnærmet alle inngikk samtykkeerklæring. Det er vi veldig takknemlige for. Vi er nå godt igang med å gjennomføre dette viktige bevarings- og tilgjengeliggjøringsarbeidet. Og i 2015 går vi som nevnt bredere ut til resten av scenekunstNorge.

rd40p1

 

Pliktavlevering
I Norge har vi en lov som heter «Lov om avleveringsplikt for allment tilgjengelige dokumenter». På folkemunne kaller vi denne loven «Pliktavleveringsloven». Formålet med denne loven er å trygge avleveringen av dokumenter med allment tilgjengelig informasjon til nasjonale samlinger, slik at disse vitnemålene om norsk kultur og samfunnsliv blir bevart og gjort tilgjengelige som kildemateriale for forskning og dokumentasjon. Denne loven er nøytral med tanke på format og medium. Det vil si at loven gjelder ikke bare for bøker og tidsskrifter, men også for film, lyd, kringkasting, digitale dokumenter osv.

Allerede i 1697 fikk Norge den første loven om pliktavlevering. Loven vi har i dag trådte i kraft 1. juli 1990. I 2005 begynte Nasjonalbiblioteket også innhøsting av nettsider med det norske domenet «.no». Det betyr at de bevarer nettsidene slik de var ved ett gitt tidspunkt. I mars 2014 satte de igang jevnlig innhøsting av nettsider knyttet til Scenekunstbransjen.

 

 

————

Bilder:

Øverst: Universitetsbiblioteket 1930-årene, Oslo (i dag Nasjonalbiblioteket). Kilde: Wikimedia 

I midten: Forsiden på programmet til urfremførelsen på Trost i Taklampa på Det Norske Teatret i 1952. Kilde: Nasjonalbiblioteket, levert 04.12.2014.

Nederst: Forside på programmet til Almmiriika av Beaivváš Sámi Našunálateáhter i 2013. Kilde: Nasjonalbiblioteket, levert 08.07.2014.

Reklamer

Én tanke om “VIDEREFØRING AV SAMARBEIDET MED NASJONALBIBLIOTEKET”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s