DE SMÅ HISTORIENE I NORSK SCENEKUNSTHISTORIE

lysmester

Høsten 2014 startet vi arbeidet med importen av repertoardatabasen til Trøndelag Teater. Det ble da liggende over 800 produksjoner i databasen.  Dataene fra repertoardatabasen var av svært varierende kvalitet, noe som gjorde at vi må godkjenne hver produksjon manuelt før de legges inn i databasen og ut på nett.  Dette arbeidet er meget tidskrevende.  Men, det byr på en unik kunnskap og forståelse av historien til Trøndelag Teater. Hvor man ut fra en mengde data får innblikk i også de små historiene ved teatret.

Det er spesielt ett navn som vi har støtt på gjentatte ganger; lysmester Oscar Ottesen. Navnet Oscar Ottesen dukker opp ved Trøndelag Teatrets første produksjon Kvinnene på Niskavuori i instruksjon av Henry Gleditsch i 1937. Ottesen er etter dette registret ved de fleste av teatrets produksjoner, helt frem til det som trolig er hans siste forestilling som lysmester; Sommer i Tydal i regi av Henny Mürer i1972.

FTTF.SCH.K.004594.01.

Dataene om Oscar Ottesen i scenewebdatabasen viser en historie om en lysmester med en lang og tro karriere ved teatret, men utover dette er det ikke skrevet mye om han i teaterhistoriebøkene. I en historiebok blir det naturlig nok ikke rom for de små historiene – men det gjør det i Sceneweb. Sceneweb er et digitalt arkiv som rommer både store og små historier – og har nettopp som mål å dokumentere alle sider ved norsk scenekunsthistorie.

Hvis det er noen av dere som leser dette innlegget som har mer informasjon om Oscar Ottesen så send det gjerne inn til redaksjon@sceneweb.no. På denne måten hjelper dere oss med å fylle de små, men betydelige historiene i norsk scenekunsthistorie med innhold.

Foto 1: Det Norske Teatret: kontrollbord for lysanlegg av fotograf; Atelier Rude, 1965, Eier: http://www.oslomuseum.no

Foto 2: Lysmester Oscar H. Ottesen, 1941, Fotograf: Schrøder.Eier: Schrøderarkivet/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

 

Reklamer

Én tanke på “DE SMÅ HISTORIENE I NORSK SCENEKUNSTHISTORIE”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s