KULTURARVEN PÅ NETT

Vi ønsker å fremstå som et kunstfelt i utvikling. Vi ønsker at fagfolk, studenter, journalister og publikum skal se oss, tenke om oss og skrive om oss. Mange av disse befolkningsgruppene er som folk flest: de benytter internett som sin primære kunnskapskilde.

 Hva er da ikke mer naturlig
enn å tilgjengeliggjøre
vår kunsthistorie på internett?

Vi som arbeider med scenekunstarkivet Sceneweb, registrerer et stort underbruk av kunnskapen om norsk scenekunst. Dette mener vi blant annet er en konsekvens av at kun en liten del av vår scenekunstarv er tilgjengelig på internett. Bortsett fra forskere og studenter, vil de ytterst færreste reise rundt og grave i de fysiske arkivene rundt om i landet (hvis disse overhodet fremdeles eksisterer).

Vi ønsker dette underbruket til livs. Dette kan blant annet gjøres ved å stimulere det faglige og allmenne publikums bruk av arkiv- og informasjonsmateriale om norsk scenekunst. Arbeidet vi gjør med å bevare og tilgjengeliggjøre norske scenekunstarkiv fra private og offentlige aktører, er en form for tilrettelegging for kunnskapsproduksjon. Vi åpner opp scenekunstarkivene slik at alle som er interesserte i scenekunstens nære- og fjerne fortid får tilgang til denne kunnskapen.

At arkivene er tilgjengelige
for innsyn og bruk
styrker vårt felles, kollektive minne
om vår kunstform
og dens plass i samfunnet.

En rekke erfaringer fra digitaliseringsprosjekter viser at nettopp mer digitalisering og tilgjengelighet gir mer bruk. Vi håper å se frukter av dette i vår bransje også – med tiden.

Godt dykk inn i databasen!

 

rd40p1

 

Foto:

Øverst: Scene fra Nationaltheatrets oppsetning av Henrik Ibsens Peer Gynt. På bildet: Galehuset i Kairo, fjerde handling. Fotograf: Frits Solvang. Eier: DEXTRA Photo. Fri lisens.

Nederst: Forsiden til forestillingsprogrammet for Det Norske Teatrets produksjon Læraren (1983). © Det Norske Teatret

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s