GLEDITSCH HEISER IKKE FLAGG FOR NAZISTENE

henrettet

– TRØNDELAG TEATERS KRIGSHISTORIE DEL 3

Publikumsboikott var en sentral del av Henry Gleditschs motstandskamp mot nazistene under andre verdenskrig. I boken  Henry Gleditsch, skuespiller, teatergründer, motstandsmann skriver Thoralf Berg (2007) om den gangen Gleditsch satte igang en publikumsboikott av sitt eget teater ved et tysk gjestespill.   Det første Gleditsch gjorde ved ankomsten av gjestespillet var å gi alle ved teatret ferie. Det var altså knapt personal igjen for å ta imot de tyske scenekunstnerne.  Gleditsch gjorde også alt for at det ikke skulle komme publikum til gjestespillet. Det ble derfor stor uro blant Gleditsch medsammensvorne når det viste seg at billettene til den første forestillingen ble utsolgt. Alle ble urolig, alle, unntatt Henry Gleditsch.

Thoralf Berg skriver:

«Men da det nærmet seg forestilling , satt kun et fåtallig publikum på sine plasser. Det dreide seg om en håndfull av byens nazistiske notabiliteter og andre inviterte. Fem minutter før teppe skulle gå opp, var salen fortsatt like glissent besatt. Den tyske teatersjefen kontaktet Gleditsch:

”Hva betyr dette? Er ikke alle billettene solgt?”

”Jo”, kunne Gleditsch smilende bekrefte. ”Fullt hus og rød lykt”!

”Men hvor er publikum? Forestillingen må utsettes slik at det kan fremskaffes tyske soldater til å fylle salen!”

”Nei”, svarte Gleditsch. ”Det er umulig! Billettene er solgt! Solgte plasser kan ikke belegges av publikummere som ikke har billett. Kun publikummere med gyldig billett kan innta plassene.» Til fastsatt tidspunkt gikk teppet opp, og første akt ble spilt nesten uten publikum. I pausen ankom tyske soldater teatret, utkommandert til å gjøre teatertjeneste gjennom andre akt» (Berg, 2007: 74).

Henry Gleditsch hadde nemlig fått alle tannlegene i Trondheim til å kjøpe opp alle teaterbillettene, med den hensikt at de ikke skulle bruke dem. Hendelsen fikk etterfølger og Gleditsch fikk en irettesettelse fra myndighetene på den dårlige mottakelsen av det tyske gjestespillet. Etter det tyske gjestespillet hadde Gleditsch et behov for å understreke at teatret ikke støtter okkupasjonsmakten, og han arrangerte derfor en Norsk Aften som en hyllest til den norske kulturarven. Dette var ikke den eneste gangen han arrangerte publikumsboikott, eller spontane norske aftener.

naziflagg

Heis flagg for Vidkun Quisling!

At Gleditsch var i nazistenes søkelys er ikke så rart.  Thoralf Berg (2007) skriver at mens de andre teatersjefene ved norske teatre prøvde å finne en måte å drive vanlig teaterdrift på, så valgte Gleditsch å opponere og demonstrere.  Samtidig befant nettopp Gleditsch seg i en gunstig posisjon ved å være svært godt likt i Trondheim.  Han hadde mange venner og et godt nettverk. Av den grunn tålte nok tyskerne mye fra Gleditsch fordi de ønsket å bevare et tilsynelatende godt forhold til trønderne.

En av de siste sakene Gleditsch hadde med tyskerne var pålegget om at alle offentlige institusjoner skulle heise flagg når Vidkun Quisling kom til Trondheim høsten 1941. Tyskerne visste av erfaring at Gleditsch kom til å lure seg unna og de tok derfor ekstra kontakt med Trøndelag Teater for å passe på at Gleditsch fulgte opp. Gleditschs umiddelbare svar var at Trøndelag Teater ikke kunne heise flagg for Quisling fordi flaggstengene tilhørte Theatercafeen som holdt til i samme bygning, og siden Theatercafeen ikke var en offentlig institusjon ville ”(…) flaggstengene forbli stående uten flagg” (Berg, 2007:93).

Etter denne beskjeden ringte de lokale NS-myndigheten tilbake og sa at fylkesordføreren nå krevde at teatret skulle flagge. ”Det er umulig”, gjentok Gleditsch. Flaggstengene var dessverre blitt demontert og fjernet av teatrets maskinfolk. Flaggstengene var nemlig i stykker, og hadde behov for reparasjon.

Trøndelag Teater var derfor uten flagg og flaggstang.  Dette irriterte tyskerne som gjentatte ganger i året som forløp prøvde å pålegge teatret å skaffe seg flagg. Tilslutt sendte myndighetene et brev til teatersjefen i april 1942, hvor de sa at de kunne være behjelpelige til å skaffe flagg til Trøndelag Teater. Dette brevet besvarte ikke Gleditsch før i august. Gleditsch hadde ikke en intensjon om at Trøndelag Teater skulle heise flagg for nazistene. En liten sak – med en stor symboleffekt.

unntakstilstand

Sonofferet Gleditsch

6. oktober 1942 ble det innført unntakstilstand i Trondheim.  Fylkesfører Henrik Rogstad skulle velge ut ti personer som skulle skytes som represalier for alle de sabotasjeaksjonene som hadde skjedd i løpet av høsten, og Henry Gleditsch var en av dem tyskerne ønsker som sonoffer.

Alt var klart for premieren på Vildanden av Henrik Ibsen på Trøndelag Teater, hvor teatersjefen Gleditsch både instruerte og spilte Doktor Relling. Men samme kveld som generalprøven var gjennomført kom tyskerne for å hentet Gleditsch, og morgenen etter kunne man lese at Gleditsch og 9 andre var blitt skutt på Falsett på morgenen 7. oktober.

Trøndelag Teaters første teatersjef var død – og det eksisterte en bunnløs sorg ved teatret. Vildanden hadde premiere 20.oktober samme år, med Kristian Hefte i rollen som Doktor Relling.

Foto nr. 1: Bilde av alle sonofferne som ble henrettet på Falstad oktober 1942. Bilde eies av Trondheim byarkiv. 

Kilde: 

Berg, Thoralf (2007): Henry Gleditsch, skuespiller, teatergründer, motstandsmann, Communicatio Forlag AS, Trondheim                                                                                                                                                                         Øisanf, Ole (1962): Trøndelag Teater gjennom 25 år, Trøndelag teater, A. Holbæk Eriksen & Co. A.s, Trondheim

Reklamer

Én tanke på “GLEDITSCH HEISER IKKE FLAGG FOR NAZISTENE”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s