VERDENSTEATRET

Verdensteatret er et Oslobasert kunstkollektiv som ble etablert i Bergen i 1986. Gruppen består av kunstnere fra mange forskjellige kunstformer og profesjoner. I sine verk integrerer de ulike kunstneriske disipliner og bygger broer over gapet mellom kunstneriske grenser og materialer. Deres arbeid særpreges av en eksperimentell bruk av audiovisuell teknologi som settes i tett dialog med mer tradisjonelle og historiske verktøy og kunstneriske uttrykk. Verkene kan defineres som komplekse multimediale orkesterverk og/eller romrelaterte musikalske komposisjoner.

 

pp_lys_konsert

 

Verdensteatret har de senere årene i lange perioder turnert og vist utstillinger i ulike deler av verden. De har gjestet mange prestisjetunge lyd- og scenekunstfestivaler, store kunstbiennaler (bla. Shanghai-biennalen), kunstmuseer, tverrkunstneriske arenaer og andre mer eller mindre udefinerbare visningssteder. De har høstet stor internasjonal anerkjennelse for sine verk. I 2006 vant de Bessie Awards i kategorien Installasjon og nye medier, dette er en scenekunstpris som best kan sammenlignes med filmens Oscar. I 2014 mottok de Heddas Ærespris for sitt kunstneriske virke – den høyeste scenekunstutmerkelsen i Norge.

 

vt_09_20

 

Verdensteatrets evige ferd omkring i verden strekker seg gjennom alle deres verk og bringer dem videre til nye steder, nye opplevelser, nye kontekster. Konstant på vei videre. Men allikevel alltid hvilende i sitt eget kunstneriske særpreg. Et særpreg som vanskelig kan settes i en kunstkategorisk bås. Det er multimedialt, det er tverrkunstnerisk, det er elektromekanisk, det er symfonisk, det er orkestralt, det er live-art, det er fortellerorkestre.

 

Broen over gjørme_verdensteatret_2014

 

Deres siste verk, Broen over Gjørme, ble presentert på Henie Onstad Kunstsenter under Ultimafestivalen i september i år. Etter siste visning sovnet Verdensteatrets grunnlegger Lisbeth Bodd inn. En stor kunster og et varmt medmenneske har gått bort, og er dypt savnet. Hvil i fred.

 

sky

 

 

Bilder:

Øverst: Verdensteatret 2014
På bildet:
Bak: Thorolf Thuestad, Piotr Pajchel, Espen Sommer Eide, Ali Djabbary, Eirik Arthur Blekesaune.
Foran: Lisbeth Bodd, Asle Nilsen, Elisabeth Gmeiner, Kristine Roald Sandøy, Benjamin Nelson
Foto: Ultimafestivalen / Henrik Beck

Nr. 2: Fra Konsert for Grønland (2004)
Foto: Verdensteatret

Nr 3: Fra And All the Questionmarks Started to Sing (2010)
Foto: Verdensteatret

Nr 4: Fra Broen over Gjørme (2014)
Foto: Verdensteatret

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s