Merverdiene i å sette sammen flere arkiv

Scenekunstarkivene i Norge inneholder uerstattelig informasjon – som er sentral for vårt kollektive samfunnsminne og vår kulturelle identitet. Hver organisasjon har ansvar for å dokumentere og fortelle sin egen historie. Men det er imidlertid også sentralt å se på scenekunstfeltet som en helhet. Å fremstå som ett kunstfelt vil også styrke enhetene i feltet. Å samle private og offentlige scenekunstarkiv i en database, mener vi vil styrke vårt kunstfeltets plass og status som en del av kulturnasjonen Norge.

I Scenewebdatabasen setter vi altså mange forskjellige arkiv sammen. Det er både privatarkiv fra enkeltpersoner, grupper og større organisasjoner og offentlige arkiv. Arkivene linkes til hverandre slik at når du går inn på nettsiden (som formidler innholdet i databasen) kan du få en relasjonell opplevelse av sammenhengen mellom de ulike kategoriene. Personer, produksjoner, organisasjoner og digitalisert materiale osv. er linket sammen, og du kan klikke deg på kryss og tvers mellom disse.

Når man setter forskjellige arkiv sammen i et relasjonelt system får man noen interessante merverdier på kunnskapsnivå. Noen eksempler på dette er (vi gjør oppmerksom på at det du finner i Sceneweb ofte ikke er fullstendig, men det som finnes i databasen per dags dato. Å få en fullstendig nasjonal dokumentasjon vil ta mange år. Men vi gleder oss til den dagen!):

Du kan for eksempel se hvordan en kunstner har beveget seg på kryss og tvers mellom forskjellige institusjoner og kunstgrupper og soloarbeider.

Se for eksempel dokumentasjonen av Lubos Hruzas arbeider i Norge: http://sceneweb.no/nb/artist/11298/Lubos__Hruza-1933-1-1

Eller oversikten over scenograf Einar Dahls arbeider: http://sceneweb.no/nb/artist/2461/Einar_Dahl-1951-1-12

Du kan få en oversikt over alle produksjonene Wenche Foss og Toralv Maurstad spilte i sammen: http://sceneweb.no/nb/search?q=wenche+foss+og+toralv+maurstad

En annen merverdi vi får med Sceneweb er at vi her kan finne en oversikt over hvert skrevne manus og hvor og når dette er produsert og/eller spilt i Norge.
Se for eksempel Peer Gynt av Henrik Ibsen: http://sceneweb.no/nb/artwork/3618/Peer_Gynt

Eller Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen av Thorbjørn Egner: http://sceneweb.no/nb/artwork/4335/Klatremus_og_de_andre_dyrene_i_Hakkebakkeskogen

Bildet på toppen viser Lars Andreas Larssen og Leif Juster i Nationaltheaterets oppsetning av Alan Ayckbourns Monki Bisniss (1989). 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s